Pálenie záhy

Žalúdočné šťavy zodpovedajú za správne trávenie a rozklad jedla v žalúdku. Okrem potrebných enzýmov obsahujú aj kyselinu chlórovodíkovú (HCl), ktorá patrí medzi mimoriadne agresívne látky.

Sliznica žalúdka je ale potiahnutá ochrannou vrstvou, pri styku s ktorou je HCl za normálnych okolnosti neškodná. Pažeráku však táto vymoženosť chýba, a preto v momente, keď doň spätne vznikne kyslý obsah žalúdka (reflux), začína sa nepríjemné pálenie. Pálčivá bolesť za hrudnou kosťou, prenikajúca do celej brušnej dutiny potom dokáže poriadne znepríjemniť bežné fungovanie organizmu. Pri pálení záhy z času na čas ešte nie je dôvod na paniku, ale návštevu lekára netreba odkladať v prípade pocitu „vybuchujúcej sopky“ v pažeráku viac ako trikrát do týždňa počas dvoch mesiacov.

Ak sa bolesti objavujú aj pred jedlom, máte do činenia so žalúdočným vredom.

Na uhasenie „ohňa“ v krku, pri sporadickom pálení záhy si môžete pomôcť niekoľkými domácimi trikmi, napr. v pohári vlažnej vody rozmiešajte 2 kávové lyžičky sódy bikarbony a vypite na ex. Žuvačky bez cukru zasa zvyšujú tvorbu slín, ktorými kyslý obsah rýchlejšie dostanete späť do žalúdka. Z čajov pomáha aníz v kombinácii s mätou a pomerne rýchlo zaberá aj čaj z ďumbiera a feniklu.

Z liečiv v lekárni dostanete pred predpisu tzv. anticidá, napr. Maalox, Pantoloc control či Talaid. Ak pravidelne bojujete s pálením záhy, treba urobiť niečo naviac, za pomoci komplexnej zmeny – vylúčením nežiaducich potravín z jedálnička, pohybom a odbúrať stres. Azda najdôležitejším počiatočným krokom k liečbe sú malé porcie jedla, dôkladné prežutie každého sústa a pomalé prehĺtanie.

Pálením záhy najčastejšie trpia tí ľudia, ktorí pracujú v napätí, pod tlakom, v permanentnom strese a majú nadváhu.